Σε μαθηματικά και Αρχαία διαγωνίζονταν σήμερα οι μαθητές των ΓΕΛ για τις Πανελλήνιες 2018.
Μέτρια τα Αρχαία
Στα Αρχαία Ελληνικά οι διαγωνιζόμενοι στις Πανελλήνιες 2018 εξετάστηκαν σε διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα και άγνωστο κείμενο του Αριστοτέλη. Αναφορικά με τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών θα μπορούσαν να γίνουν οι εξής επισημάνσεις:
α) Στο διδαγμένο κείμενο δόθηκε απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Τα ζητούμενα»υπήρξαν αρκετά κατανοητά και αντιμετωπίσιμα ακόμη και από τους μέτριους μαθητές. Καινοτομία αποτελεί το θέμα Β3 (εισαγωγή) το οποίο ήταν αντιστοίχιση.
β) Στο αδίδακτο κείμενο από την άλλη μεριά δόθηκε χωρίο από τη ρητορική του Αριστοτέλη, γεγονός που δημιουργεί κάποιες εύλογες δυσκολίες αναφορικά με την απόδοση του περιεχομένου του στη νέα ελληνική, αλλά τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα κινήθηκαν στη λογική των προηγούμενων ετών χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Ζόρικα τα μαθηματικά στις Πανελλήνιες 2018
Τα Μαθηματικά στις Πανελλήνιες 2018 προβλημάτισαν και δυσκόλεψαν πολύ τους μαθητές καθώς τα θέματα ήταν απαιτητικά. Μάλιστα, το τέταρτο ερώτημα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Το δεύτερο θέμα είναι σχετικά εύκολο και μάλλον αναμενόμενο. Το τρίτο θέμα είναι γεωμετρικό πρόβλημα το οποίο απαιτούσε γνώσεις προηγούμενων τάξεων και είχε κλιμακούμενη δυσκολία. Τέλος, το τέταρτο θέμα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Δείτε τις εκφωνήσεις των θεμάτων εδώ